OM SANGEN

Elin Brimheim Heinesen og hendes far, forfatteren Jens Pauli Heinesen på hans 75 års fødselsdag.
Elin Brimheim Heinesen og hendes far, forfatteren Jens Pauli Heinesen på hans 75 års fødselsdag.

DEN FØRSTE VERSION AF SANGEN

Sangen Eitt dýpi av dýrari tíð (Et dyb af dyrebar tid) var en af de mest populære sange på albummet NALJA med Elin Brimheim Heinesen og Kári Linderoth Jacobsen. Albummet blev udgivet første gang som MC i 1988 og genudgivet på CD i 1998 af pladeselskabet TUTL på Færøerne. Musikken er indspillet i Bløndal Studio i København i 1988. Elin Brimheim Heinesen skrev og arrangerede nummeret Eitt dýpi av dýrari tíð.

FORLADT OG SMUK KUNST BLEV SKABT

Elins far, den færøske forfatter Jens Pauli Heinesen, skrev teksten til sangen tilbage i 1953 – kun 21 år gammel. På det tidspunkt var han forlovet med en ung dame ved navn Kirstin. Han var helt sikker på, at det var hende, der skulle være hans livsledsager, og at de skulle giftes. Men efter at de var kommet sammen i to år, forlod hun ham pludselig til fordel for en af hans bedste venner.

Hans hjerte var knust. Så han satte sig for at skrive et digt. Man skulle tro, han ville skrive et digt om at være ulykkeligt forelsket, men nej. Han skrev om, hvor dyrebart livet er, og hvor meget livet er værd at leve på trods af udfordringer og ulykkelige forhold. Han skrev hovedsageligt om håb. Måske for at trøste sig selv, men ikke desto mindre blev der skabt et imponerende dybt og smukt digt, som i dag er en af de mest elskede sangtekster på Færøerne. Mange mennesker finder det utroligt, at en så ung mand kunne skrive noget så dybsindigt og indsigtsfuldt.

Her er Jens Pauli Heinesen på det tidspunkt, hvor han skrev digtet “Eitt dýpi av dýrari tíð”:

SANGEN I EN NY SYMFONISK VERSION

Den 10. og 17. november 2002 blev en tv-dokumentar i to dele sendt for første gang i det færøske landsdækkende tv. Dokumentaren om forfatteren og manden Jens Pauli Heinesen blev lavet af Gulla Øregaard som en hyldest til ham på hans 70 års fødselsdag den 12. november 2002.

Ved tilblivelsen af dokumentaren blev der lavet en ny version af sangen Eitt dýpi av dýrari tíð. Gulla formåede at skaffe finansiering til en symfonisk indsplining, som hun skulle bruge til dokumentaren, og Elin fik kontakt med den danske filmkomponist Søren Hyldgaard, der hjalp med at arrangere musikken for symfoniorkester og et mandekor. Musikken er indspillet dels i Prag med The City of Prague Philharmonic Orchestra under ledelse af Mario Klemens – og dels i Tórshavn med Tórshavns Mandskor under ledelse af Bjarni Restorff og med Elin Brimheim Heinesen som vokalsolist.

Denne sidste symfoniske version af sangen er udkommet to gange – første gang i 2003 på en færøsk opsamlings-cd kaldet Popp List 2, udgivet af 3’arin og anden gang på en anden færøsk opsamlings-cd med kun færøske kvindelige kunstnere, udgivet som en introduktionsgave til folk, der abonnerer på det færøske kvindemagasin ‘Kvinna’. Denne cd blev udgivet første gang i november 2004.

Den symfoniske version blev genudgivet i november 2023 på albummet med samme titel – Eitt dýpi av dýrari tíð – i opdateret mix og mastering.

Se også Elins DISCOGRAFI.

This site is registered on wpml.org as a development site.