2020 –

ELIN LANCERER ET CROWDFUNDING PROJEKT

Under corona-lockdown sad mange musikere fast i deres hjem. For at underholde sig selv og andre tilbød mange af dem live-optrædener online – herunder Elin. Blandt andre sange optrådte hun med en liveversion af sin sang Sóleyan, som hun havde komponeret til et digt af sin far, den afdøde forfatter Jens Pauli Heinesen.

Hun delte sangen på facebook, og til hendes overraskelse gik den viralt på Færøerne. Efter et par dage havde tusindvis af mennesker set den, og mange kommenterede, at de virkelig kunne lide sangen.

Her er Elin’s optræden, der gik ‘viralt’.

Blandt de personer, der kom med kommentarer til sangen, var der en fyr, Høgni Rasmussen, som spurgte Elin, hvorfor hun ikke startede en crowfunding-kampagne for at få penge, så hun kunne lave en professionel indspilning af denne sang. Og ikke nok med det – hvorfor ikke lave en symfonisk indspilning af denne sang, spurgte han – ligesom hun gjorde med sangen Eitt dýpi av dýrari tíð, som hun indspillede med et tjekkisk symfoniorkester næsten 20 år tidligere.

Elin blev inspireret af disse positive reaktioner til at igangsætte sit næste store musikprojekt. Hun fik den idé, at hun ville hædre sin far, forfatteren Jens Pauli Heinesen, der ville have haft sin 90-års fødselsdag den 12. november 2022, ved at udgive et album med sange, hun havde komponeret til hans digte – og om muligt have en stor hæderskoncert for ham på hans fødselsdag med Færøernes Symfoniorkester og et kor.

Men for at kunne gøre dette havde hun brug for penge. Masser af penge. Hun ville først se, om det ville være muligt at finansiere en symfonisk indspilning af en af de sange, hun lavede til digte af sin far – sangen Sóleyan, dvs. den, der gik viralt på facebook. Så hun lancerede et crowdfunding-projekt på en nyåbnet færøsk crowdfunding-side – hopfigging.fo – kun for denne sang.

Hendes crowdfunding-kampagne var den første til et musikprojekt på denne crowdfunding-side. Manden, der havde foreslået hende at lave denne kampagne, hjalp hende med at optage en kort video, hvor hun bad folk om at bidrage – ses her:

Oversættelse af hvad Elin Brimheim Heinesen siger i videoen ovenfor:

“Hej, jeg har brug for din hjælp! Jeg drømmer om at indspille sangen “Sóleyan” (Engkabbelejen) af min far, Jens Pauli Heinesen, og mig med et symfoniorkester – ligesom sangen “Eitt dýpi av dýrari tíð” (Et dyb af dyrebar tid). Hjælp mig venligst med at gøre denne drøm til virkelighed.”

På crowdfunding-siden skrev hun:

“Det ville bare være fantastisk, hvis en symfonisk indspilning af Sóleyan kunne laves og udgives helst i god tid, men senest ved min fars 90 års fødselsdag i 2022, og på den måde kunne ære hans minde. Derfor håber jeg inderligt. at mange mennesker vil være med til at støtte dette projekt, så drømmen kan gå i opfyldelse.”

Læs mere om crowdfunding-projektet HER.

Her er et interview (på færøsk) med Elin på radiostationen R7 om crowdfundingen – og hvordan det gik:

Crowdfundingen gik rigtig godt. På kun seks dage fik hun det fulde beløb, hun søgte om. Og da crowdfunding-projektet sluttede, fik hun det 136 % finansieret, så hun gik ud for at finde en, der kunne hjælpe hende med at arrangere sangen til symfoniorkester. Det var her, hun fandt den fantastiske italienske komponist og arrangør, Enzo De Rosa, som hun kontaktede efter at have hørt musik, han havde arrangeret for andre mennesker. Da hun hørte hans musik, var hun straks overbevist om, at han var den rigtige person til jobbet. Enzo hørte den simple demo af sangen Sóleyan og sagde ja med det samme, at han ville hjælpe hende med at arrangere sangen. Han skuffede ikke.

Sóleyan blev udgivet som single og musikvideo på Elins fars 89 års fødselsdag – den 12. november 2021.

Se musikvideoen her:

Og den engelske verion her:

Sangen blev rigtig godt modtaget, hvilket fik den italienske komponist og arrangør, Enzo De Rosa, til at spørge Elin, om hun kunne skrive mere musik til digte af sin far, de kunne samarbejde om. Hun blev opmuntret af dette og komponerede hurtigt fire andre sange til tekster af sin far, som Enzo så begyndte at lave symfoniske arrangementer til.

Men først måtte de sikre sig finansieringen af projektet, så sangene kunne indspilles af et rigtigt symfoniorkester. Så Elin lancerede endnu en crowdfunding-kampagne uden at forvente, men kun med håb om, at denne nye crowdfunding ville hjælpe hende med at kunne indspille sangene og – ikke mindst – opføre dem ved en hæderskoncert i Nordens Hus på hendes fars 90 års fødselsdag.

Denne nye crowdfunding-kampagne gik også meget godt. Da den sluttede, havde Elin 175 % af det beløb, hun søgte. Dette var en kæmpe hjælp. Men det var ikke nok til at finansiere hele projektet, så hun søgte også om tilskud fra kulturfonde, offentlige institutioner, kommuner og private virksomheder.

Med penge fra disse sponsorer også + en ordentlig bid af hendes egen opsparing i banken, lykkedes det hende at få penge nok til at kunne indspille yderligere fire sange arrangeret af Enzo De Rosa, og indspillet med Det Tjekkiske Nationale Symfoniorkester og det færøske kor Tarira og udover at forberede en stor koncert og æresbegivenhed for hendes far ved hans 90 års fødselsdag.

Elin var enormt stolt, da hæderskoncerten endelig blev til virkelighed. Arrangementet fandt sted i Nordens Hus i Tórshavn for et fuldt hus – omkring 450 mennesker – den 12. november 2022 på hendes fars fødselsdag, hvor hendes seks sange blev opført med Færøernes Symfoniorkester og korene Tarira og Tórshavnar Manskor – og med hende selv som sangsolist. Udover musikken var der også flere interviews med forskellige personer om hendes far samt oplæsning af uddrag fra hendes fars litteratur mellem musikopførelserne.

Da denne spændende aften sluttede fik alle deltagerne på scenen et stående bifald fra publikum. Elin kunne ikke være mere glad og tilfreds.

Her er små klip fra koncerten:

Kringvarp Føroya, den nationale TV & Radio kanal optog hele begivenheden på video. Og i påsken i foråret 2023 sendte fjernsynet hæderskoncerten for Jens Pauli Heinesen – i to dele den 6. og 7. april 2023.

Indspilningerne i studiet til albummet af de fire nye sange af Elin og med tekster af hendes far blev lavet i Prag i Tjekket med symfoniorkesteret, i Tórshavn med koret Tarira, og Elin sang sin del ind i et privat studie i Tórshavn  i sommeren 2022. Planen var at udgive albummet med disse fire sange, samt Sóleyan og Eitt dýpi av dýrari tíð samme dag, som hæderskoncerten fandt sted, men den mislykkedes. Det tog meget længere tid at arbejde på mixningen af optagelserne, end Elin havde regnet med. For at være helt præcis næsten et helt år længere. Så Elin udsatte udgivelsen til året efter – til hendes fars 91-års fødselsdag den 12. november 2023.

Læs mere om albummet HER.

STUEKONCERTER MED EYÐUN MOHR HANSEN

Elin spillede mere end 20 dagligstuekoncerter for turister sammen med guitaristen Eyðun Mohr Hansen hjemme i sin egen stue i sommeren 2023 under titlen F’LJÓÐ Stuekoncerter & Litterære aftener. Læs mere om disse koncerter HER.

Desuden spillede Elin og Eyðun også to stuekoncerter sammen for fulde huse ved arrangementet kaldet “Húsagongd”, der fandt sted i bygden Sandavágur den 6. maj.

Her er nogle billeder fra stuekoncerten til Húsagongd-eventet i Sandavágur 6. mai 2023:

KONCERTER MED EBH BAND

Sommeren 2023 spillede Elin også flere koncerter sammen med et helt band bestående af Eyðun Mohr Hansen på guitar, Edvard Nyholm Debess på bas og Rógvi á Rógvu på trommer. To af koncerterne var en del af Summartónar 2023-programmet.

Her er én videooptagelse fra koncerten i Café Eðge i Mikladalur den 8. juni:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eðge (@cafeedgemikladal)

Her er en videooptagelse fra koncerten i SALT i Tvøroyri den 9. juni 2023, lavet af en person blandt publikum, Rúni Thomsen:

Bandet gav derudover også koncert i Maggie’s i Nólsoy lørdag aften den 2. september, men de endte med at blive en trio i stedet for en kvartet, fordi trommeslageren blev syg i sidste øjeblik og kunne ikke komme.

Elin Brimheim Heinesen Trio i Café Maggie’s i Nólsoy lørdag aften september 2023:

This site is registered on wpml.org as a development site.