MUSIKKARRIERE

ELIN BRIMHEIM HEINESEN er en færøsk singer-songwriter, der har været kendt af den færøske befolkning siden midten af 70’erne. Elin er måske mest kendt som den ene halvdel af duoen Elin & Kári – også kaldet NALJA efter deres første album – der i slutningen af 80’erne udgav et kassettebånd med meget populære sange som “Á, Tann deiliga Havn”, “Sjeikurin” og “Eitt dýpi av dýrari tíð”.

Selvom Elin længe har været et kendt ansigt på den færøske musikscene, har hun kun udgivet tre albums:

  • Albummet “NALJA” sammen med Kári Linderoth Jacobsen, hvor de skrev fem numre hver. Albummet blev udgivet i 1988 som MC, og igen i 1998 som CD. Lyt til albummet på din foretrukne platform online her: https://album.link/i/1019759045
  • Albummet “Yndisløg – Ein ferð aftur í farnar tíðir” (Treasured songs – a trip down memory lane) sammen med det akustiske band Ad Libitum, indeholdende forskellige velkendte evergreens, hun og andre oversatte til færøsk, udgivet i 2010. Lyt til albummet på din foretrukne platform online her: https://album.link/i/1317126745
  • Albummet “Handan stjørnurnar” (Beyond the Stars), som var hendes første soloalbum med 12 af hendes egne sange, udkom i 2018. Lyt til albummet på din foretrukne platform online her: https://album.link/i/1406252217
  • Hendes fjerde album “Eitt dýpi av dýrari tíð / A Chasm of Precious Time” udkommer i november 2023.

HVILKEN SLAGS MUSIK SPILLER ELIN?

Elin har spillet og komponeret musik af mange forskellige slags hele sin karriere. Hun har sunget jazz, musicals, revysange, poprock – endda optrådt med et heavy rockband. På det seneste har hun komponeret flere symfoniske sange.

I barndommen blev Elin præget en hel del af den meget livlige sangtradition på Færøerne, hvor hun voksede op – og selvfølgelig har dette haft indflydelse på hendes kompositionsstil, som altid har været ret vokalorienteret.

I halvfjerdserne lavede hun sange, som man kan kalde folkesange, hvilket var en meget populær genre på det tidspunkt. I disse år tidligt i sin musikkarriere var Elin også meget til jazz og blues. Hun lavede udsendelser i Útvarp Føroya, den nationale radio, om jazz-historien og var med til at stifte Havnar Jazzfelag (Tórshavns Jazzklub) midt i halvfjerdserne, hvor hun også optrådte bl.a. sammen med sin morbror Svenn Brimheim, og sang sange fra jazz-bibelen “The Real Book. Denne periode udviklede og prægede også meget hendes musikpreferencer. Så dette har også haft stor indflydelse på hendes musik.

I firserne dannede hun en duo med Kári Jacobsen og lavede popalbummet “NALJA”. Det var et album, der på mange måder mindede om andre popalbum fra firserne – men albummet var også unikt på en meget ‘færøsk’ måde, og blev som sådan meget populær. I interviews fortalte Elin & Kári journalister, at de så albummet som en slags reaktion mod den politiske korrekthed i musikken, som var meget almindelig i de år. Dette var egentlig ikke et bevidst mål med albummet, men set i bakspejlet kunne det ses på den måde. Elin har altid insisteret på at lave musik, det har en ret i sig selv – og ikke kun som et middel til at promovere noget andet eller ‘sælge’ et budskab – f.eks. et politisk budskab, der er oppe i tiden… Ideelt set burde musik ikke handle om andet end at udtrykke sande følelser, uanset om det er glæde og lykke eller sorg og fortvivlelse. Sangene på NALJA-albummet, der blev genudgivet i 1998, har i hvert fald været meget populære, siden de først blev udgivet, og bliver stadig spillet meget i de færøske radiokanaler.

Albummet “Yndisløg”, udgivet i 2010, havde en meget anderledes afslappet og easy listening stemning. Mens hendes soloalbum “Handan stjørnurnar”, udgivet i 2018, havde et helt andet, mere poprock-udtryk. Og hendes album “Eitt dýpi av dýrari tíð” er så igen noget helt andet, for her taler vi om storslået neoklassisk symfonisk musik.

Derudover har Elin komponeret mange andre uudgivne sange, der trodser let kategorisering. Hendes musik er mangfoldig og udtrykker hendes kunstneriske udvikling. Meget af hendes musik kan måske betegnes som poprock eller folkrock – men det er meget generelle udtryk, som ikke fortæller noget om, hvordan musikken egentlig lyder.

PLAYLISTE

Lyt til sange af eller med Elin Brimheim Heinesen:

This site is registered on wpml.org as a development site.